Igiena intimă este încă un tabu pentru multe femei. Să vorbești despre acest subiect este însă foarte important, de vreme ce îngrijirea corectă a zonelor delicate poate preveni probleme de tract urinar, cum ar fi infecții, iritații și mirosuri neplăcute. Întrucât poți găsi multe informații eronate despre acest subiect, e momentul să clarificăm niște aspecte cheie.
Igiena zonei intime: Cum? Cât de des?
Menținerea igienei zonei intime este foarte importantă pentru femei. Există însă unele surse ce recomandă dușurile intravaginale cât mai frecvente. Ei bine, trebuie să știi că vaginul este capabil să se curețe singur și lactobacilii care trăiesc în mucoasa lui îl mențin sănătos și echilibrat. Deci nu este necesară spălarea vaginului în interior. Spălarea vaginului și a vulvei o dată pe zi este suficientă. Se recomandă fie folosirea produselor speciale pentru igienă intimă în locul unui săpun obișnuit, fie doar clătirea cu apă caldă. Pielea vulvei este foarte sensibilă, așa că trebuie spălată cu grijă, cu mâinile, fără a freca, pentru a evita iritarea. În timpul menstruației este foarte importantă păstrarea zonei intime curate. Nu uita niciodată să te speli pe mâini înainte și după ce-ți schimbi absorbantele sau înainte de a folosi toaleta. Dacă ai un istoric de infecții urinare sau infecții vaginale, îți recomandăm să folosești Beliema Expert Intimate Wash, un produs cu o formulă bogată, dar delicată, ce conține prebioticul BioEcolia. Acest produs a fost dezvoltat împreună cu medici ginecologi. Întreabă despre el la farmacie. Poți citi și afla mai multe despre el aici. Află recomandările experților pentru Beliema.
Regulă de bază: Șterge-te din față către spate!
După fiecare vizită la toaletă, șterge-te cu hârtie igienică dinspre vagin către anus. Mereu șterge-ți zona genitală astfel și asigură-te că, după defecare sau atunci când te ștergi cu prosopul, germenii nu intră nici în tractul urinar și nici în vagin.
Să vorbim despre sex, baby
Ai impresia că faci tot ce se poate ca să previi infecțiile urinare, dar ele tot apar? Gândește-te și la sex. De multe ori, după o partidă de sex, pot apărea probleme urinare. Motivul este că germenii din anus se mișcă mult mai ușor în timpul actului sexual. Femeile sunt mai susceptibile la infecții decât bărbații deoarece uretra lor este mai scurtă și este localizată lângă anus. În consecință, bacteriile care cauzează infecții urcă foarte ușor pe tractul urinar: uretră, vezică și rinichi. Poți diminua șansele apariției infecțiilor urinare dacă faci duș înainte de a face dragoste și dacă urinezi după. Prin simpla golire a vezicii după sex, îndepărtezi de fapt germenii din uretră.
Reglează-ți sistemul imunitar
Este necesar să-ți ajuți sistemul imunitar să mențină sănătoasă zona intimă. În acest fel, organismul luptă mai repede și cu mai mult succes cu factorii externi. Ai grijă la dietă, consumă hrană sănătoasă și produse fermentate și vitamine în cantitățile corecte. Dacă în ciuda tuturor precauțiilor observi secreții vaginale mirositoare sau colorate în galben, verde sau roșu, ai senzații neplăcute, ca mâncărimi, durere sau arsuri când urinezi, mergi la un medic specialist.