Nu trebuie doar să tratezi infecțiile vaginale, ci să o faci ca la carte!

6 mai 2022


'}}

Știai că nu doar candidoza cauzează infecțiile vaginale? Peste 50% dintre infecțiile vaginale apar din cauza bacteriilor. Fără o examinare ginecologică, n-ai cum să știi dacă infecția vaginală este cauzată de candidoză sau de bacterii. Medicul László Pétervári, ginecolog, îți explică de ce e foarte importantă diagnosticarea și cum poți scăpa de simptome.

Echilibrul natural al florei bacteriene a vaginului poate fi ușor destabilizat prin schimbări hormonale, diferite medicamente, spălatul cu săpun în zonele intime sau mâncare nesănătoasă. Cele mai multe femei cunosc simptomele care indică o infecție vaginală, cum ar fi secreții cu miros și/sau culoare neobișnuită, senzație de mâncărime sau chiar usturime vaginală. Dar cum poți să știi ce fel de infecție ai?

Multe dintre pacientele care vin în cabinetul meu nu știu diferitele tipuri de infecții vaginale de care pot suferi. După ce sesizează simptomele, fie încep să ia tratament fără vreo prescripție medicală, fie ajung la mine. Și în majoritatea cazurilor nu sunt informate în legătură cu spectrul de infecții și germeni patogeni care le pot cauza simptomele, a declarat medicul László Pétervári.

Ești sigură că ai depistat corect infecția de care suferi?

Când ajung la mine, multe dintre paciente sunt deja convinse că știu cauza problemei. Consideră că simptomele sunt un semn de candidoză, pe care au luat-o fie dintr-o baie publică, din piscină sau în timpul actului sexual. Dar nu se gândesc că în jumătate din cazuri, disconfortul e cauzat de o bacterie sau, în alte cazuri, de virusuri ori de tricomoniază (un parazit vaginal). De ce e asta o problemă? Pentru că tratăm complet diferit infecțiile bacteriene decât tratăm candidoza.

Un număr considerabil dintre paciente se bazează pe experiențele anterioare sau pe sfaturile prietenelor pentru a depista ce tip de infecție au. Dar greșesc crezând că același produs pe care l-au folosit în trecut va avea efect și acum. Tratamentele care au funcționat în cazul unei candidoze nu vor mai fi de folos când vine vorba de alți agenți patogeni.

Nu ne confruntăm cu o situație simplă

Numărul cazurilor celor două tipuri de infecție este egal în rândul femeilor, așa că fără examinare medicală sunt doar 50% șanse să alegi singură produsul potrivit pentru tratament. Și riști să prelungești procesul de vindecare cu câteva zile sau chiar săptămâni.

Conform specialiștilor, soluția este să mergi la controlul ginecologic, fără de care e imposibil să ai un diagnostic corect asupra tipului de infecție care cauzează simptomele. Iar în cazul în care nu ești sigură de cauze, dar vrei să tratezi imediat, caută informații despre tabletele și cremele care nu cer prescripție. Citește prospectul cu atenție și nu uita că cele mai multe produse nu tratează și candidoza și infecțiile bacteriene!